“Τον κόσμο τον πρωτογνώρισα στη Ζάκυνθο, στο πατρικό μου σπίτι και στο μεγάλο του περιβόλι” γράφει το 1938 στα 70 του χρόνια ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στην “Αυτοβιογραφία” του. “Το “Ξενοπουλέικο” ήταν ψηλό, το ψηλότερο απ’ όλα της γειτονιάς, κάτασπρο, δίπατο με ισόγειο και με τέσσερα μεγάλα παράθυρα, από δύο σε κάθε πάτωμα προς τον δρόμο. Οι κομψές γρίλιες τους ήταν άσπρες... Το σπίτι είχε αέρα και θέα. Δεν απείχε άλλωστε και πολύ από τη θάλασσα του Άμμου...”
Χειρόγραφο της «Στέλλας Βιολάντη»,
Οι δύο κόρες του Γρ. Ξενόπουλου από τον δεύτερο γάμο του, Αικατερίνη (Κάκια) και Ευθαλία (Λουλούκα).
«Οδηγός Συνδρομητή» της «Διαπλάσεως των παίδων»
(1η Δεκεμβρίου 1916).
Δελτίο εγγραφής στο περιοδικό
«Η Διάπλασις των παίδων»
(1η Απριλίου 1916).
Η δεύτερη σύζυγος του Γρ. Ξενόπουλου Τίτα Κανελλοπούλου (1879-1942) με τις δύο κόρες της Κάκια και Λουλούκα στο Ζάπειο.
16ος Διαγωνισμός «Ξεσπαθώματος», από το 44ο φύλλο της «Διαπλάσεως των παίδων» (3 Οκτωβρίου 1915).
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος
το 1915.
Κεφαλή Γρηγορίου Ξενόπουλου, δια χειρός Χριστόφορου
Νάτσιου
Η δεύτερη σύζυγος του Γρ. Ξενοπούλου, Τίτα Γ. Κανελλοπούλου με τον Γρ. Ξενόπουλο στο Ζάππειο.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951), χαρακτικό της Άριας Κομιανού (1999).
Διαπλάσεις των παίδων
Ο Νικόλαος Π. Παπαδόπουλος (1858-1941), ιδρυτής της «Διαπλάσεως των Παίδων» και θείος της γυναίκας του Ξενόπουλου, Τίτας Κανελλοπούλου.
Δωρεά της κόρης του Ευθαλίας Ξενοπούλου-Νάτσιου, η οποία αποτελείται από οικοσκευή με έπιπλα, καθρέφτες, βεστιάριο, χαλιά, σερβίτσια τσαγιού, καθώς επίσης και πλούσιο αρχειακό υλικό από το αρχείο του περιοδικού «Διάπλασις των
Παίδων», οικογενειακές φωτογραφίες του Ξενόπουλου και μελών της οικογένειάς του και φωτογραφίες και σχέδια από το εργαστήριο του συζύγου της, γλύπτη, Χριστόφορου Νάτσιου. Όλα τα αντικειμενα τα κληροδότησε η κόρη του με διαθήκη της (20 Φεβρουαρίου 1987) στο Δήμο Ζακύνθου .
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Στην ίδια θέση, στη γραφική συνοικία της Φανερωμένης, όπου ο συγγραφέας, παιδί ακόμη, άκουγε τις “πολλές γλυκόλαλες καμπάνες” της, το πατρικό του σπίτι υπάρχει ακόμη, αλλοιωμένο βέβαια από τους σεισμούς και τα χρόνια.Πεζογράφος με ογκώδες έργο ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1865-1951) παρέμεινε ως μια ισχυρή λογοτεχνική φυσιογνωμία, όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδας
Στο χώρο αυτό ιδρύθηκε το 1998 το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, στην οδό Γαήτα (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης) και περιέχει προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κ.α.
Επίσης, στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου - Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη. Σημαντικό αρχειακό υλικό εκθέτεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Γαΐτα 5, 29100, Ζάκυνθος
Ηλ. Διεύθυνση: gregoriouxenopouloumouseio@gmail.com
Τηλέφωνο: 2695045078
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου